Spiżarnia

Spiżarnia

W dzisiejszych czasach każdy z nas pragnie posiadać swój dom na skraju lasu, nad stawem lub nad brzegiem morza. Architekci, którzy planują wnętrza domu są świadomi tego, że nie każdy z nas może pozwolić sobie na budowę piwnicy. Oczywiście decydujące w tej kwestii są pieniądze oraz teren, na którym ma stać nasz dom. Piwnica oznacza głębsze fundamenty i masę kłopotów, które wiążą się z płynącą pod ziemią wodą, będącą ogromnym kłopotem w sytuacji wysokiego poziomu. Zamiast piwnicy w domach organizuje się miejsce, które nazywane jest spiżarnią. Jest to wersja piwnicy, która nie jest pod pokojami mieszkalnymi, tylko umiejscowiona jest w okolicach kuchni. Spiżarnia jest miejscem, gdzie przechowuje się słoiki z konfiturami czy inne smakołyki. Pomysł na tworzenie spiżarni przybył do Polski z Ameryki Północnej, gdzie nie było w zwyczaju tworzyć piwnic. Nasze polskie spiżarnie służą nam do przechowywania owoców, warzyw i napoi. W takich miejscach nie zakładamy grzejnika od centralnego ogrzewania, ponieważ ważne jest, żeby było tam chłodno, jak w lodówce. Wówczas przez długi czas nasze jedzenie może leżeć w spiżarni i się nie psuć. Poza tym posiadanie spiżarni jest wielką wygodą dla każdej pani domu, która ma bliski dostęp do magazyny żywności, co zapewne jest znaczące zwłaszcza w dzisiejszych czasach.